Randers teaterforening, i sin nuværende form, blev stiftet den 30. august 1966 på initiativ af formanden for byrådets kulturudvalg, Verner Jensen.

Teaterforeningen havde til formål at præsentere et bredt og alsidigt udbud af turnerende høj kvalitets forestillinger indenfor alle genrer. Til forskel fra tidligere skulle skulle det være muligt for alle at gå i teateret og ikke kun forbeholdt udvalgte foreninger.

Randers Teaterforening viste dengang forestillinger i det gamle Kinopalæ, men da det efterhånden var for umoderne og for småt til de efterhånden større og større forestillinger og det voksende ønske om et fælles musik – og teaterhus, besluttede man at kigge efter nye lokaler.

Kinopalæet i Storegade, der blev indrettet til teatersal.

Randers Teaterforening var med på råd i den arbejdsgruppe, nedsat af Randers Kommune, der i 1982 skulle undersøge om det tidligere Elværk på Mariagervej kunne omdannes til formålet.

Det gamle elværk på Mariagervej. Foto: Randers Lokalhistorisk arkiv.

Det blev løsningen på lokale-problemerne for teaterlivet i byen, og siden 1990 har Værket dannet rammen om vores forestillinger. Randers Teaterforening arbejder tæt sammen med Værket om at udbyde varieret og kvalitativt teater til byens borgere.

Værket som vi kender det idag.

I starten af år 2000 var der megen tale om teaterkrise i landet – men ikke i teater- glade Randers, hvor vi havde næsten fulde huse til vores forestillinger.

Randers Teaterforening har altid arbejdet med nye tiltag for at udbrede teater interessen – i nyere tid har vi bl.a. arrangeret cafe-møder, teateroptakter, dialog med skuespillere, danseworkshops, undervisningsforløb om operaens historie og arrangeret kulturweekender i samarbejde med Værker, Randers Kunstmuseum og lokale hoteller.

En af de helt store begivenheder var i 2008, da Randers Teaterforening var medvært til det årlige teaterseminar, som blev afholdt i Randers med omkring 500 deltagere.

I 2017 modtog Randers Teaterforening Randers Kulturpris 2016. Prisen uddeles hvert andet år i samarbejde med Kultur- og fritidsudvalget og Kulturelt Samvirke.
I udvælgelsen havde komiiteen lagt vægt på den aktuelle og historiske indsats foreningen har ydet for kulturlivet i Randers, så de kunne vedblive at være levende og i udvikling.

Formand for Randers Teaterforening med den flotte gave, der hørt med prisen.

Randers Teaterforening har i over 50 år sikret at både folkelige og skarpe forestillinger af høj kvalitet, fra både det danske og internationale scenekunst miljø bliver præsenteret i Randers.

Læs hele motivationen her

Læs artiklen om kulturprisen til Randers teaterforening her

I 2018 modtog Randers Teaterforening og Værket Kulturkongens Turnéteater-arrangør pris på det årlige teaterseminar. Det er samtlige turnerende teatre, der indstiller deres favorit. Prisen gives til en arrangør, som har gjort sig ekstraordinært bemærket eller generelt blot er en god, behagelig og konstruktiv samarbejdspartner, samt vært, når diverse producenter og disses kunstneriske, samt tekniske personale, kommer på besøg med deres turne´teaterforestillinger.

Bestyrelsen og Mikael Rørsted fra Værket i fint selskab i forbindelse med prisoverrækkelsen.